Persconferentie Belgian Society of Cardiology
14 januari 2020

Op 13 en 14 februari vindt de 39e editie van het jaarlijkse congres van de Belgian Society of Cardiology (BSC) plaats en dit voor het eerst in Brussels Expo. Nationale en internationale specialisten komen er samen om bij te leren, nieuwe inzichten te verwerven en te netwerken. Tijdens de persconferentie op 13 februari komen in primeur de nieuwste ontwikkelingen uit de cardio-oncologie aan bod, een recente en actuele discipline in de cardiovasculaire geneeskunde. Twee jonge kankerpatiënten brengen bovendien een persoonlijke getuigenis over de ontwikkeling en behandeling van hun hartproblemen. Daarnaast belichten de specialisten nieuwe inzichten over de terugkeer naar het werk na een hartaanval.
Hartziekten en kanker: een gedeelde strijd - Prof. P. Lancellotti
Wereldwijd zijn er ongeveer 43 miljoen kankeroverlevers 5 jaar na de diagnose, waarvan 200.000 Belgen. In totaal zijn er in België zo een 350.000 kankeroverlevers. 25% kampt na de kankerbehandeling met hart- en vaatziekten. Hart- en vaatziekten en kanker zijn nog steeds de twee belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Ook al zijn het twee verschillende ziektes, toch zijn er gelijkenissen en delen ze gemeenschappelijke risicofactoren en interacties. Bepaalde therapieën voor de behandeling van hart- en vaatziekten kunnen zo zelfs gunstige effecten hebben op de preventie van kanker. Hoe zijn beide ziektes verwant en wat zijn de gedeelde risicofactoren? Welke behandelingen voor cardiovasculaire aandoeningen kunnen een effect hebben op kanker? Op welke kankers kan de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen een effect hebben?
Cardio-oncologie: België doet het minder goed dan de buurlanden - Prof. M. Galderisi
België scoort minder goed dan de Europese buren in de ontwikkeling van cardio-oncologie. Zo hebben bepaalde buurlanden al een multidisciplinaire aanpak ontwikkeld voor kankerpatiënten die risico lopen op hart- en vaatziekten en is er een uitgebreid onderwijs- en trainingsprogramma opgestart. Een recent onderzoek van de BSC beordeelt de situatie in België. Hoeveel Belgische ziekenhuizen beschikken over een afdeling voor cardio-oncologie? Hoeveel cardiologen ziet zichzelf als expert in dit gebied? Welke gevolgen heeft dit voor de Belgische patiënten?
Belgen terug aan het werk na een hartaanval – Prof. De Sutter
Na het herstel van een hartaanval begint de patient een nieuw leven. Deze periode gaat vaak gepaard met angst en onzekerheid, waarbij psychosociale factoren zoals stress op het werk vaak een belangrijkere rol spelen dan medische factoren. Nieuw onderzoek toont aan hoeveel patiënten er terug aan het werk gaan bnnen de 6 maanden tot 3 jaar na een infarct of hartoperatie. Hoeveel Belgische werknemers zijn er afwezig door cardiovasculaire ziektes? Hoeveel werkdagen gaan er jaarlijks “verloren” door cardiovasculaire aandoeningen? Maar ook, gaat de levenskwaliteit van de patiënt er op vooruit van zodra hij terug aan het werk gaat en waarom?
Het panel dat u tijdens de conferentie te woord zal staan:
- Prof. Dr. Patrizio Lancellotti, BSC President
- Prof. Dr. Marc Claeys, past BSC President
- Prof. Dr. Michel De Pauw, BSC President-Elect
- Prof. Dr. Maurizio Galderisi, European Council of Cardio-Oncology (ESC)
- Prof. Dr. Johan De Sutter, President Belgian Working Group Prevention and Rehabilitation
Praktische info:
- Datum: donderdag 13 februari
- Tijdstip: 12u45 tot 14u
- Q&A: 14u tot 14u15
- Locatie: Brussels Expo, paleis 10 – we verzamelen in de hal bij het bordje “persconferentie BSC”. De conferentie gaat door in de congresruimte, in zaal "Atomium I"
- Taal van de persconferentie: Engels – de panelleden antwoorden ook in het NL en het FR. De testimonials zijn in het FR en het NL.
- Inschrijven kan via Astrid Dupuis per mail [email protected] voor 7 februari.
Heart Healt Matters als overkoepelend congresthema
Het algemene thema van het congres is "Heart Health Matters in Perspective". De BSC reikt tijdens de keynote sessie op donderdag voor het eerst een gouden medaille uit. Professor William Wijns wordt zo erkend voor zijn baanbrekende studie van pathofysiologie en het beheer van kransslagaderaandoeningen. Daarnaast is er ook een sessie rond cardio-oncologie en de optimalisatie van de hartgezondheid bij kankerpatiënten. Er wordt ook een volledige dag gewijd aan de verpleegkundigen en de paramedische benadering van hartproblemen. Bovendien zullen er voor het eerst twee geaccrediteerde stralingsbeschermingstrainingen gegeven worden. Op donderdag zorgt de "Clash of the Titans"-sessie dan weer voor een levendige competitie tussen experts in de cardiologie en het publiek.
Het volledige congresprogramma vindt u hier: https://eu.eventscloud.com/website/494/outline/
Astrid Dupuis