Persconferentie BSC rond nieuwe inzichten in de cardiologie

Hartfalen en chemotherapie, het verschil tussen de Belgische en Europese cardiologie en acute hartaanvallen bij jonge vrouwen.

Op donderdag 7 en vrijdag 8 februari vindt de 38e editie van het Annual Congress of the Belgian Society of Cardiology (BSC) plaats in hartje Brussel. Nationale en internationale specialisten uit de wereld van de cardiologie komen er gedurende twee dagen samen om over hun vak bij te leren, nieuwe inzichten te verwerven, te netwerken en experts in hun vakgebied te ontmoeten. Deze bijeenkomst stimuleert verdere samenwerking en onderzoek naar cardiovasulaire problemen: nog steeds doodsoorzaak nummer één in de Westerse wereld. Het overkoepelende thema van deze editie is “Modern Cardiology in the picture”. Tijdens de persconferentie op 7 februari, komen drie nieuwe inzichten met groot maatschappelijk belang voor de Belgische bevolking aan bod.

1.     Meer risico op hartfalen door chemotherapie

Dankzij chemotherapie zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten sterk  toegenomen. Het is de laatste jaren echter duidelijk geworden dat bepaalde chemotherapie toxisch is voor het hart. Dit stelt de arts alsook de patient voor een dilemma: chemotherapie afbouwen maar met risico op recidief kanker, of chemo verderzetten maar met risico op de ontwikkeling van hartfalen. Om deze specifieke problematiek aan te pakken, wordt de nieuwe subdiscipline onco-cardiologie opgericht. Prof dr Patrizio Lancellotti (CHU), mede-auteur van een recent Europees consensusdocument over onco-cardiologie en toekomstig voorzitter van de BSC, zal deze nieuwe discipline alsook het programma voor de komende twee jaar rond deze thematiek in primeur toelichten.

2.     Is er een verschil tussen de Belgische en de  Europese cardiologie?  

Prof Dr C Gale (UK) zal in primeur de nieuwste resultaten van het ATLAS-project toelichten, waarvan hij mede-oprichter is. Dit is een ambitieus, Europees project dat de cardiologische activiteiten en performantie, het geneeskundig  budget  alsook de cardiale mortaliteit per land in kaart brengt. Doet België het op vlak van verbruik van middelen zoals pacemakers, stents, ablaties en prognose van cardiale aandoeningen beter of slechter dan zijn buurlanden? Cruciale informatie voor zowel de hartpatiënten als de Belgische overheid.

3.     Acute hartaanval bij jonge vrouwen: een onderschatte ziekte

25% van de acute hartaanvallen bij vrouwen jonger dan 50 jaar, worden veroorzaakt door een spontane scheur of bloeding in de bloedvatwand en niet door een scheurtje in een met vet opgestapelde, zieke bloedvatwand zoals bij het klassieke hartinfarct. Prof. Dr Sofie Gevaert (UZ Gent), mede-auteur van een recent Europees consensusdocument over deze relatief nieuwe ziekte, zal hierover uitleg verschaffen en staven met nieuwe onderzoeksresultaten. Diagnose, behandeling en screening zijn namelijk verschillend van deze van het klassieke hartinfarct. Ze licht ook ook het SCAD-register toe dat ze in België zal opstarten in samenwerking met de Europese vereniging voor cardiologie (ESC).

Prof. Dr. Marc Claeys, voorzitter van de BSC, nodigt u graag uit op de persconferentie op  7 februari. Tijdens de conferentie heeft u de gelegenheid om in primeur de onderzoekers van de verschillende projecten te spreken.

Het panel dat u te woord zal staan bestaat uit volgende leden:

Prof. dr. Marc Claeys, BSC President

Prof. dr. Agnès Pasquet, BSC former President

Prof. Patrizio Lancellotti, BSC President-Elect

Dr. Peter Geelen, BSC Treasurer

Prof. Dr Sofie Gevaert, cardioloog UZ Gent

Prof dr Chris Gale, co-chair ATLAS program UK

Praktische info:

Datum: donderdag 7 februari

Tijdstip: 12u45 tot 14u

Locatie: Square Brussels - Kunstberg, 1000 Brussel

Taal van de persconferentie: Engels

Inschrijven kan vóór 1 februari via Astrid Dupuis per mail [email protected] 

Astrid Dupuis

Project Manager, Two cents

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over BSCardio

De Belgian Society of Cardiology (BSC) is een wetenschappelijke vereniging die instaat voor de bevordering van cardiale zorgprogramma’s gebaseerd op wetenschappelijk bewijs om op die manier de meest passende cardiale zorg aan patiënten te kunnen verlenen. Het doel van de BSC bestaat erin de verspreiding van nieuwe kennis te ondersteunen in de verschillende gebieden van de cardiologie, voortdurend medische scholing in de cardiologie te bevorderen, de wetenschappelijke uitwisseling en samenwerking te ondersteunen tussen de Belgische cardiologen en buitenlandse specialisten en het faciliteren van de internationale samenwerking. Verder steunt de vereniging onderzoek in het cardiovasculaire gebied door het bevorderen van fundamenteel en klinisch onderzoek.

Overigens ondersteunt de organisatie ook de activiteiten van verschillende werkgroepen. Deze werkgroepen organiseren bijeenkomsten en cursussen gedurende het hele jaar, in elk van hun specialiteiten. Voor meer informatie hieromtrent, klik hier.

De BSC heeft geen politieke voorkeur en heeft geen connecties met lobbying groepen in België.

Contact

Rue des Champs-Elysées, 63 1050 Brussels, Belgium

+32 (0)2 644 62 32

[email protected]

www.bscardio.be